Pages
skok s padalom, tandemski skok, padalska šola | blog - tandemski skok s padalom, padalska šola, vprašanja in odgovori
Tandemski padalski skok iz letala. Letališča Lesce, Slovenj Gradec, Portorož.
skok s padalom, tandemski skok, padalska šola, prosti pad
153
page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-153,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
vprašanja in zanimive informacije
Padalstvo in adrenalin definitivno pašeta skupaj. Ampak kaj je tisto, kar naredi adrenalin tako poseben in kakšne pozitivne učinke na telo sploh lahko ima adrenalin? Da bi to izvedeli bomo poskrbeli da se nam vzdigne utrip srca, in nekoliko pognali nadledvične žleze (te so odgovorne za proizvodnjo adrenalina)! Razložili bomo nekaj več o naravnem proizvajalcu »supermoči« - adrenalinu!
Posted on by erik
Kar precej je ljudi, ki si izmišljujejo razloge zakaj ne bi skočili s padalom. A občasno slišimo tudi koga, ki išče razloge zakaj to enostavno mora storiti. Če Mami in Oči nista več prepričana ali si še pri zdravi pameti, je tukaj nekaj legitimnih argumentov s katerimi lahko odgovoriš na vprašanje: »Zakaj za vraga bi se želel vreči iz čisto dobro delujočega letala?!«
Posted on by erik
Vam srce divje razbija že ko pomislite na skok s padalom iz delujočega letala? Mi vas popolnoma razumemo, saj smo nekoč tudi sami bili na vašem mestu – nekoliko nervozni zaradi nevednosti glede tega kaj nas sploh čaka in kaj pričakovati. In ravno zato smo tu – da vam pokažemo razburljivi svet padalstva! Tukaj bomo z vami delili nekaj hitrih nasvetov, kako se pripraviti na vaš prvi skok s padalom v tandemu.
Posted on by erik
Ali mora biti vaš prvi skok s padalom v tandemu?

Največkrat se zgodi, da se nikogaršnja »padalska kariera« prične s tandemskim skokom s padalom, saj velika večina misli, da bo to le enkratna izkušnja, na koncu pa jih tako zelo prevzame in pritegne, da se odločijo opraviti še padalski tečaj in kasneje pridobijo tudi padalsko licenco. Tandemski skok poteka tako, da ste preko sistema vezi pripeti na trebuh izkušenega, licenciranega padalskega inštruktorja, s katerim skupaj skočita s 4200m. Na ta način lahko izkusite naval adrenalina ki se pojavi tekom prostega pada, ko letite 200km/h proti tlom, po prostem padu pa uživate v letu pod odprtim padalom do pristanka.
Glavni razlogi zakaj ljudje za svoj prvi skok izberejo skok v tandemu pa so:
-Preprostost: Za tandemski skok posameznik potrebuje le 5 do 10 minutno pripravo, nato pa izkušeni inštruktor skrbi za varnost in brezhibno delovanje opreme, ter poskrbi da pristaneta na dogovorjenem mestu, na vas pa je le to, da maksimalno uživate.
-Izkušnje: Mnogi ljudje ki se odločijo za svoj prvi skok želijo le izkušnjo skoka s padalom, brez da bi se morali športu prekomerno posvetiti. V tem primeru je tandemski skok s padalom popolna izbira.
A kljub temu se srečamo z mnogimi ljudmi, ki bi radi padalstvo izkusili na nekoliko drugačne načine…
Posted on by erik
Skok s padalom: ne ravno najbolje planirana prostočasna aktivnost tistih, ki so nekoliko bolj nagnjeni h tveganju in iskanju adrenalinskih užitkov. Zveni približno pravilno? Meni pravzaprav sploh ne. Pogosto se dogaja, da ljudje zmotno verjamejo marsikaj le zato, ker so to tolikokrat slišali, da potem že mora biti res. Za primer, večina vas, dragih bralcev, verjame da je bil Napoleon – tisti izjemni, agresivni osvajalec – miniaturna verzija človeka, pravzaprav njegovo višino večinoma opisujejo pomenljivo. V resnici pa naj bi bil Napoleon visok nekaj malega čez 170cm. Toliko o »Napoleonskem kompleksu«.
Kar želim povedati je to, da so zmotna prepričanja glede mnogih stvari vse prevečkrat sprejeta kot neizpodbitna dejstva. To v padalstvu vidimo vse prepogosto, in iskreno je to prav nekoliko moreče. Ne maram gledati, ko zmotna prepričanja marsikomu preprečijo, da bi se popolnoma predal in čisto 100% užival v tem prelepem športu.
Zato pišem ta blog, da nekoliko popravim nekatera zmotna prepričanja. Upam, da vam bom lahko z besedami pokazal, zakaj je padalstvo nekoliko drugače kot si mogoče predstavljate.
Posted on by erik
Mogoče boste presenečeni ko rečem, da je padalstvo v resnici aktivnost, ki je primerna za udeležence skoraj kakršnekoli starosti. Pravzaprav tehnično gledano ne obstaja nikakršna omejitev glede starosti, ne navzdol, kot tudi ne navzgor. Pri nas smo imeli nekajkrat čast skočiti tudi s posamezniki, starejšimi od 90 let (ja, prav ste prebrali!), ter jim pričarati tako zelo cenjene občutke letenja. Vse kar posameznik »potrebuje« za skok je nekaj fizične kondicije, in splošno dobro počutje.
Mnogi centri po svetu, pa zapovedujejo tudi minimalno starost za skok s padalom.
Posted on by erik
Nikoli nismo prestari, da bi se nekoliko spremenili in se soočili s svojimi strahovi. Naj bo to na začetku vaše »to do« liste, ali pa kot zaključek obdobja, v katerem ste se posvetili delu na sebi. Kakorkoli že, marsikaj se da storiti v povezavi s tistim neprijetnim, tesnobnim, črevo-zavijajočim občutkom ki nas prevzame, ko pogledamo v globino.
Posted on by erik
Dobrodošli v svetu padalstva. Če sklepam po temu, da ravnokar berete tale članek, pridem do zaključka, da se pripravljate na svoj prvi tandemski skok s padalom. Potrudil se bom po najboljših močeh opisati občutke, ki nas prevevajo ob skoku s padalom, ter odgovoriti na čim več pogostih vprašanj, ki jih dobivamo od naših zvestih strank. Najpogostejša vprašanja so: Kakšen je občutek v prostem padu?; Kakšen je občutek ko se odpre padalo?; Kako upravljam padalo? Predlagam da pograbite lonček kave in si me pridružite na besednem popotovanju skozi skok s padalom v tandemu.
Posted on by erik
V zadnjem času nas veliko ljudi sprašuje, ali trenutno sploh lahko obratujemo, glede na to da pravzaprav ni čisto najbolj jasno, kakšna je direktiva s strani slovenske vlade in pa s strani NIJZ.
Posted on by erik
Najlepši čas za skok s padalom v tandemu je praktično zelo težko določiti. Zakaj? Naprej zato, ker ne vem čisto točno, ali naj govorim o delu dneva, ki je najbolj primeren za skok s padalom, ali naj govorim o obdobju znotraj leta oziroma o določenem mesecu/letnem času? Pa bom odgovoril na oba načina, da bo »za ziher«.
Posted on by erik
Z leti so osebna padala namenjena skokom z letala prešla čez veliko faz razvoja, in se v svoji današnji obliki kar precej razlikujejo od svojih predhodnikov. Danes so padala zaradi tega razvoja veliko bolj varna, se lepše in mehkeje odpirajo, neprimerljivo boljše letijo, ter se veliko lažje upravljajo, kot je bilo to mogoče reči že zgolj 20 let nazaj, zato nam nudijo veliko več možnosti, in so veliko bolj zabavna. Padala se med seboj lahko tudi nekoliko razlikujejo, a določene stvari o katerih bom govoril spodaj pa so povsod enake.
Posted on by erik
Danes je na sporedu čisto vse kar se tiče višin in letal s katerih se izvaja padalska operacija.
Kateri dejavnik šteje absolutno največ pri čisto vsakem padalskem podvigu? Višina, seveda! Kako pa pridemo do te tako željene višine? Tako da se usedemo v temu primerno letalo, kakopak. Tega se ne da zanikati – višina s katere skočimo je tisti najpomembnejši del vašega padalskega doživetja, saj določa njegovo trajanje, je pa ta višina direktna »posledica« ki je odvisna od letala, katerega klub uporablja da nas spravi v zrak. Vas zanima več? Tu boste izvedeli vse kar morate vedeti o soodvisnosti med letali in višinami skokov.
Posted on by erik
Vsakdo od nas si je že kdaj dovolil, da ga je konkretno potegnilo v ogledovanje videoposnetkov wingsuit letalcev.
Spregovorili smo z nekaj specialisti te čudovite discipline in jih prosili, da nam razložijo kaj je potrebno, da pridemo do znanja, ki je za to disciplino potrebno. Povedali so nam naslednje:
Posted on by erik
Sedaj, ko se počasi pomlad približuje koncu – če nam uspe za trenutek odmisliti korona situacijo – se počasi začenja čas, ko začnemo razmišljati vnaprej in začnemo iskati primerne opcije za poletne počitnice. V ta namen, vam bom opisal nekaj izmed najlepših destilacij za skok s padalom na svetu.
Posted on by erik
Powered by CuteNews
gopro hero 3+ black

Če ni na posnetku, se ni zgodilo

Padalci radi rečemo: "če ni na posnetku, se ni zgodilo". Na področju snemanja tandemskih skokov s padalom v tehniki handycam, smo v Sloveniji pravi pionirji, saj smo prvi to tehnologijo prinesli na slovenski trg že leta 2008. V tistem času so se uporabljale Sonyeve kamere z... 5
Skok s padalom letališče Bovec

Tandemski skok s padalom letališče Bovec

Tandemski skoki s padalom na letališču Bovec so prav posebno doživetje. Podobno kot pri skokih s padalom na letališču Lesce je razgled na okoliške hribe prav neverjeten. Padalski skok v bovško dolino pa nekaj posebnega. Na letališču Bovec smo žal samo enkrat letno  (v avgustu),... 0
skok s padalom

Tandemski skok s padalom letališče Portorož

Letališče Portorož je za tandemski skok s padalom eno bolj popularnih letališč. Pohvali se lahko s čudovitim razgledom na slovensko in hrvaško morje. V sezoni 2013 smo za tandemske skoke s padalom v Portorožu letalo Piper Seneca, letalo katero lahko na višino pelje 5 padalcev. Prikaži večji... 20

Kdo lahko skoči s tandemom?

V Sloveniji ne veljajo omejitve glede starosti oseb, ki lahko skočijo s tandemom. Morate biti večji od 135 cm in lažji od 110kg in seveda primernega zdravja. V naši padalski tandemski šoli tudi ne dovolimo skakanja mlajšim od 10 let, saj smo mnenja, da pred... 10

Kaj je tandemski padalski skok?

Ena lepših življenskih izkušenj, skok iz letala in prosti pad, jadranje s padalom, ...  je postala večini dosegljiva, predvsem zaradi tandemskih padalskih skokov. Varno pripeti na svojega inštruktorja, ki vas bo vodil čez celotno doživetje, se boste lahko sprostili, saj boste vedeli, da boste skočili z enim... 36